Praktijkvoorbeeld: Autogarage Volkel

Autogarages hebben over het algemeen meerdere wagens in de garage of op het terrein staan. Dit maakt een autogarage een interessante locatie voor inbrekers. Een mogelijke indringer in een zo vroeg mogelijk stadium detecteren is voor een autogarage daarom van groot belang. Obtrasec BV heeft een autogarage in Volkel voorzien van radar detectie op het buitenterrein.

Het terrein

Het te bewaken terrein betreft de zijkant en het plein aan de achterkant van de autogarage. De zijkant van het pand betreft een strook van 55 meter. Het plein aan de achterkant heeft een oppervlakte van 30 bij 24 meter. Door slechts twee radar modules te plaatsen wordt het volledige terrein gedekt. Dit maakt het volledig dekken van het terrein een economisch interessante oplossing. Indringers worden preventief gedetecteerd nog voor dat een van de ingangen van het pand is bereikt. Door middel van de combinatie van radar en camera kunnen alarmen direct worden geverifieerd. Een adequate opvolging door de meldkamer zorgt er voor dat eventuele schade aan het pand wordt voorkomen.

Radar camera combinatie

Door middel van het combineren van camera en radar wordt er altijd een betrouwbaar beeld gemaakt van de situatie op het terrein. De radar dient hierbij als de input voor het camera systeem. Wanneer de radar een detectie heeft zal deze als een alarm melding door gegeven worden aan de camera. De camera kan er vervolgens voor zorgen dat deze de detectie in beeld brengen. Met het beeld van de camera kan het alarm geverifieerd en beoordeeld worden door een meldkamer centralist of de eindgebruiker.

Buitenverlichting

Om ongewenste objecten op het buitenterrein ’s nachts af te schrikken is de volledige buitenverlichting aangesloten op de radar. Dit betekend dat de buitenverlichting altijd uit is tenzij de radar een ongewenst object heeft gedetecteerd. Hierdoor wordt het ongewenste object direct verlicht zodra deze het terrein betreedt. Dit zorgt niet alleen voor een duidelijk beeld voor de camera’s, maar ook voor het afschrikken van het object op het terrein.

De radar is zo af te stellen dat deze enkel zal reageren op grotere objecten zoals bijvoorbeeld personen. Op deze manier zal de meldkamer niet gealarmeerd worden wanneer er kleine dieren over het terrein lopen. Dit reduceert het aantal inkijk momenten van de meldkamer en heeft dus voordelen voor zowel de meldkamer als de eind gebruiker.