Praktijkvoorbeeld: Helmond

Veel beveiligingssystemen beperken zich tot bewaking van het pand. Dat is goed, maar beter is het om het omliggende terrein te bewaken. Zien te voorkomen dat er iemand bij het pand komt om vervolgens schade aan te richten, of erger nog inbraak. Daarom heeft Obtrasec BV op een locatie in Helmond een bestaand beveiligingssysteem uitgebreid met camera in combinatie met radar.

Buitenbeveiliging

Over het algemeen zijn meldkamers terughoudend als het gaat om terreinbeveiliging. Belangrijkste reden hiervoor is de grote kans op valse alarmmeldingen. Door de combinatie van beveiligingscamera’s en radar worden deze valse alarmen (zowel vals negatief als vals positief) significant gereduceerd. Voor de locatie in Helmond is besloten om het syteem nog niet direct op de meldkamer aan te sluiten, eerst zal ervaring opgedaan worden met het radarsysteem. De eerste resultaten zijn zeer positief.

Het terrein

Het te bewaken terrein is een bedrijfspand (kantoor/magazijn) met parkeerplaats wat afgerasterd is met een hek. Dit pand is gelegen aan een drukke weg met een aanliggende ventweg en voetpad waardoor de grenzen van het te bewaken terrein goed ingesteld dienen te worden. Er mogen geen alarmmeldingen van de radar doorgegeven worden van passerende auto’s of voetgangers.

Het totale terrein heeft een omtrek van 50 x 80meter, wat neerkomt op een oppervlakte van 4000m2. Door de L-vorm van het te bewaken terrein is gekozen voor één camera-radar combinatie boven de voordeur van het pand en een 270° camera-radar opstelling op de hoek van het magazijn. Op deze manier wordt nagenoeg alle parkeerplaatsen en de ingang bewaakt.

Door middel van een eenvoudige installatie kunnen de grenzen van de radar afgebakend worden. Tijdens de installatie is een persoon een aantal keer over het te bewaken terrein gelopen, met name langs de terreingrenzen. In de Obtrasec Control Software (OCS) is dan eenvoudig aan de hand vna het radar patroon de terreingrens in te stellen

Ook het pand kan op deze manier buiten het detectie veld van de radar gehouden worden om zo geen last van eventuele reflecties van de wanden van het pand te krijgen

Terrein-helmond

Volledige dekking met 360° opstelling

Door drie radar modules in een 360° opstelling te plaatsen in combinatie met een 360° dome camera kan met één bevestigingspunt een volledig terrein gedekt worden. Omdat dit bevestigingspunt op de hoek van het pand is wordt in Helmond uiteindelijk 270° van het totale bereik gebruikt.

Met een radarbereik van 50 meter is deze hoekopstelling samen met de camera-radar boven de voordeur van het pand ruim voldoende om het hele terrein te bewaken